This is a preview of your story
logo
logo

Powered by

Storydoc
analytics_default
analytics_default
analytics_default

Adolf Hitler

expand_more

Copilarie

Adolf Hitler s-a născut la 20 aprilie 1889 în Braunau am Inn, în partea de vest a Austro-Ungariei, în apropiere de granița cu Imperiul German. Adolf a fost al patrulea din cei șase copii ai lui Alois Hitler și Klara Pölzl (1860–1907). Frații mai mari ai lui Adolf—Gustav, Ida și Otto — au murit în copilărie.La vârsta de trei ani, familia lui s-a mutat în Passau, Germania.Aici el a căpătat distinctivul accent bavarian, în locul celui austro-german. În 1894 familia lui s-a mutat la Leonding (lângă Linz), iar în iunie 1895, Alois s-a retras pe un mic latifundiu din Hafeld, lângă Lambach, unde se ocupa de fermă și albine. Hitler a absolvit Volksschule (o școală de stat) de lângă Fischlham.

La vârsta de opt ani, Adolf lua lecții de cântat și cânta în corul bisericesc.. Alois a făcut o carieră de succes în serviciul vamal și a dorit ca fiul său să-i urmeze calea. Ignorând visul fiului de a termina o școală clasică și să devină artist, Hitler intenționat sa invete prost la școală, sperând că tatăl său să observe asta și să-l lase să-și urmeze visul său. A sris in inchisoare cartea MEIN KAMPF care descrie aici unele „soluții” la „problema evreiască”. Pentru naziștii și neonaziștii din al Doilea Război Mondial, Mein Kampf a reprezentat și încă mai reprezintă și azi bazele național-socialismului.

Ca și mulți alți germani din Austria, Hitler a început a dezvolta idei naționaliste germane încă din tinerețe, După ce a decedat Alois, pe 3 ianuarie 1903, succesul lui Hitler la școală s-a deteriorat și mama sa i-a permis să plece. El s-a înscris în Realschule din Steyr, unde comportamentul și performanțele sale au prezentat unele îmbunătățiri. Din 1905 Hitler s-a mutat la Viena. Timp de șase ani a dus o viață mizeră boemiană în cele mai sărace cartiere ale orașului, singura sursă de venit fiindu-i ilustratele cu diferite clădiri din Viena, pe care le picta și vindea în cafenele. Hitler a încercat să intre la Academia de Arte Frumoase din Viena în 1907 și apoi în 1908, dar a fost respins de fiecare dată

Ocupatii

Primul razboi mondial

După izbucnirea Primului Război Mondial, Hitler s-a înrolat ca voluntar în armata germană.Hitler a fost combatant pe frontul de vest, în Franța și Belgia, în regimentul bavarez Reserve, în calitate de furier al regimentului.A fost prezent la un număr de bătălii majore, între care prima bătălie de la Ypres, Bătălia de pe Somme, Bătălia de la Arras și Bătălia de la Passchendaele.Hitler a fost de două ori decorat pentru vitejie. Sarcinile lui Hitler la sediul central al regimentului i-au permis răgazuri pentru desen și pictură. Hitler a descris războiul drept „cea mai mare experiență a sa” și a fost lăudat de ofițerii săi pentru vitejie.

Ascensiunea la putere

Incă de la începutul carierei sale politice Hitler a fost conștient de capacitatea de influență a propagandei. În aprilie 1930 l-a desemnat pe Joseph Goebbels ca șef al aparatului de propagandă pe tot teritoriul Germaniei. Naziștii au folosit cu succes noile tehnici moderne de îndoctrinare și propagandă, afișele electorale și radioul, în toată perioada dintre puciul lui Hitler eșuat în München (1923) și acapararea puterii de stat în 1933. Au fost închiriate avioane și automobile de lux pentru deplasarea mai rapidă a lui Hitler în cât mai multe locuri, în cadrul campaniilor electorale. În scurt timp naziștii au preluat toate funcțiile de conducere, atât în parlamentul central și cele regionale, cât și în economie.

Antisemitismul

Axiomele ideologice ale nazismului au fost superioritatea rasială ariană și antisemitismul. Ura profundă față de evrei a fost tema dominantă a carierei politice a lui Hitler. Ura față de evrei era obsesivă și vindicativă și i-a influențat întreaga filosofie politică. Pretinsa superioritate rasială ariană a fost introdusă de Hitler în mod treptat, pentru a amăgi opinia publică internațională. La 15 septembrie 1935 au fost adoptate primele legi rasiale, Legile de la Nürnberg, care prevedeau că cetățenia germană putea fi deținută numai de persoanele de origine germană, au mai fost interzise căsătoriile mixte dintre evrei și etnicii germani precum și relațiile extraconjugale mixte


Prăbușirea celui de-al Treilea Reich

Datorită victoriilor remarcabile ale „războiului fulger” dintre anii 1939-1941, Hitler și conducerea militară a Germaniei au făcut greșeala de a-și subestima inamicii, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, precum și de a începe un război pe două fronturi cu aceste două puteri. Hitler a dat semnalul Operațiunii Barbarossa, care prevedea invadarea Uniunii Sovietice printr-o campanie rapidă, înainte de venirea iernii. Invazia a început la 22 iunie 1941. Hitler primește o nouă lovitură în luna decembrie a aceluiași an prin intrarea în război a Statelor Unite ale Americii, treptat, toate visurile lui Hitler s-au sfârșit, lăsând în urmă o Europă distrusă și cincizeci de milioane de victime.

Moartea lui Hitler

30 aprilie 1945, în timpul ultimelor lupte în Berlin, pe când trupele sovietice se aflau la mică distanță de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis, Trupul lui și cel al Evei Braun (cu care se cununase în ziua precedentă și care s-a sinucis simultan) au fost depuse în craterul unei bombe, stropite cu benzină de către Otto Günsche și alte ajutoare din Führerbunker și li s-a dat foc când Armata Roșie se apropia și continuau bombardamentele. Înainte de a se sinucide, Hitler își otrăvise câinele pentru a testa otrava.

Ocupatii

Holocaust

au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești” au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.Între victime, s-au numărat 1,5 milioane de copii⁠. În prima fază s-a folosit uciderea cu gloanțe, metodă considerată de eficiență scăzută pentru exterminarea unui popor deci, s-a trecut la transporturile cu Trenurile morții - vagoane de vite supra încărcate - spre lagărele de exterminare. Majoritatea celor care supraviețuiau călătoriei erau uciși sistematic prin camere de gazare⁠ și incinerare în cuptoare special concepute.

Cei care neagă holocaustul în general susțin că: Guvernul german nazist nu a avut nicio politica oficială sau intenție de exterminare a evreilor, autoritățile naziste nu foloseau lagăre de exterminare și gazare în masă pentru a omorî evrei și că numărul real al evreilor uciși a fost semnificativ (de obicei cu un ordin de mărime) mai mic decât valoarea istorică larg-acceptată de 5 sau 6 milioane. În 2014, conform unui studiu al companiei First International Resources, două treimi din populația lumii fie nu a auzit de Holocaust, fie îl neagă.

  • Cluj
  • Varsovia
  • Byalistok
  • Budapesta
  • Kovno
  • Lodz
  • Lublin
  • Lowow
  • Minsk
  • Riga
  • Vilna
  • Cracovia
analytics_default

A fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România, supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠ iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

A publicat 57 de cărți - cea mai celebră fiind Noaptea, o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste

Lucruri despre Hitler

BIBLOGRAFIE:



Adolf Hitler - Wikipedia

https://ro.wikipedia.org › wiki › Adolf_Hitler



https://www.dw.com › hitlers-...